De 10 beste badplaatsen in Spanje

De 10 beste badplaatsen in Spanje

Wat zijn de mooiste badplaatsen van Spanje?

Spanje heeft prachtige badplaatsen! Spanje is een land dat bekend staat om zijn zonovergoten stranden, kristalheldere wateren en levendige cultuur. Van charmante kustdorpjes tot bruisende toeristische hotspots, er is voor elk wat wils. In deze blog nemen we je mee op een reis langs 10 mooie badplaatsen in Spanje. Dus pak je zonnebrandcrème en zwemkleding in en bereid je voor om de Spaanse kust te ontdekken!

1. Bezoek Portinatx, een badplaats op Ibiza met drie prachtige stranden

Portinatx, Ibiza

Portinatx, gelegen aan het noordelijke puntje van Ibiza, is een charmante en rustige badplaats in Spanje. Met drie prachtige stranden, Playa de Portinatx, s’Arenal Petit en s’Arenal Gran, heeft deze bestemming voor ieder wat wils. Playa de Portinatx, een kleine baai met zacht zand en kristalhelder water, is daarbij perfect voor gezinnen met kinderen vanwege de ondiepe zee en de mogelijkheid om tot 15 meter de zee in te lopen. Hier kunnen bezoekers genieten van activiteiten zoals snorkelen, kajakken en duiken bij een nabijgelegen scheepswrak.

Portinatx heeft een gemoedelijke sfeer en diverse voorzieningen zoals restaurants, winkeltjes en verhuur van ligbedden en parasols. Als je de rust van deze plaats wilt combineren met een vleugje avontuur kun je een auto, scooter of fiets huren om de omliggende natuur en de rest van het eiland te verkennen. Kortom, Portinatx is een perfecte bestemming voor een ontspannen en familievriendelijke vakantie op Ibiza.

2. Ontdek Nerja, aan de Costa del Sol met indrukwekkende bezienswaardigheden

Nerja, Costa del Sol
Uitzicht vanaf Balcón de Europa

Nerja, een schilderachtige badplaats in Spanje aan de oostkant van de Costa del Sol, staat bekend om zijn indrukwekkende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. De stad ligt aan de voet van het Sierra Almijara-gebergte en heeft een mild klimaat. Het is een aanrader om hier een bezoek te brengen aan het iconische Balcón de Europa, een promenade op een klif. Hier heb je een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee en levendige bars en restaurants in de buurt.

Ook kun je een uitstapje maken naar de beroemde Grotten van Nerja met hun imposante stalactieten en stalagmieten. Daarnaast heeft Nerja diverse prachtige stranden, zoals Playa Burriana en Playa de Maro, die perfect zijn voor zonnebaden en watersporten. Verder kun je genieten van de authentieke charme van de stad middels een wandeling door de smalle straatjes en langs de witgekalkte huizen. Al met al is Nerja is een veelzijdige bestemming die zowel rustzoekers als avonturiers veel te bieden heeft.

De 10 beste bezienswaardigheden in Andalusië

3. Verken Benidorm, een van de populairste badplaatsen van Europa

Benidorm, Spanje

Benidorm, gelegen aan de Costa Blanca op 41 kilometer van Alicante, is een van de bekendste en populairste badplaatsen van Europa. Oorspronkelijk een klein vissersdorp, is het nu uitgegroeid tot een bruisende stad die zowel in de zomer als winter een favoriete bestemming is voor toeristen. De stad staat beroemd om zijn twee uitgestrekte stranden, Playa de Levante en Playa de Poniente, die worden gescheiden door het historische centrum op een kaap.

Dit oude centrum, met zijn smalle straatjes en charmante gebouwen, biedt een rustiger contrast met het levendige nieuwe Benidorm. De stad wordt vaak vergeleken met New York en krijgt de bijnaam “Beniyork” vanwege de vele hoge gebouwen en het non-stop nachtleven. Naast de stranden en het nachtleven, kun je op een vakantie in Benidorm genieten van prachtige natuur. Denk bijvoorbeeld aan het nabijgelegen Sierra Helada natuurpark en pittoreske baaien zoals Cala Almadrada.

4. Beleef een fijne vakantie in Málaga, een mix van strand, stad en cultuur

Málaga, Malagueta strand

Een andere mooie badplaats in Spanje is Málaga. De stad ligt aan de beroemde Costa del Sol in Andalusië, biedt een perfecte mix van strand, stad en cultuur. Deze historische stad, gesticht door de Feniciërs in de 8e eeuw voor Christus, heeft een rijke geschiedenis die zichtbaar is in de vele bezienswaardigheden zoals het Gibralfaro-kasteel en de indrukwekkende kathedraal van Málaga. Het milde mediterrane klimaat maakt Málaga het hele jaar door een ideale bestemming.

Bezoekers kunnen op zonnige dagen genieten op het populaire strand La Malagueta en zich onderdompelen in de lokale cultuur door een bezoek te brengen aan het Picasso Museum. Het historische centrum, met zijn smalle straatjes en mooie pleinen, nodigt uit tot ontspannen wandelingen en het proeven van de lokale keuken in een van de vele tapasbars. Over het algemeen is Málaga een veelzijdige en aantrekkelijke bestemming is voor zowel stedentrips als zonvakanties.

5. Geniet van het lange zandstrand bij Port d’Alcúdia op Mallorca

Port d’Alcúdia - Platja de Muro

Port d’Alcúdia, gelegen aan de noordoostkust van Mallorca, is een gezinsvriendelijke badplaats in Spanje die alles heeft wat je van een moderne vakantiebestemming mag verwachten. De plaats is vooral bekend om het prachtige 3,5 kilometer lange zandstrand, dat geleidelijk afloopt in zee en daardoor ideaal is voor kinderen. Langs de drukke hoofdstraat vind je tal van appartementencomplexen, restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden, waar je kunt genieten van lokale tapas, maar ook internationale gerechten.

Naast zonnebaden en zwemmen zijn er tal van watersportactiviteiten beschikbaar, zoals snorkelen, windsurfen en paragliden. Bovendien ligt de historische stad Alcúdia, met zijn Romeinse ruïnes en middeleeuwse stadsmuren, slechts een paar kilometer landinwaarts. Of je nu op zoek bent naar ontspanning op het strand of een vleugje geschiedenis en cultuur, Port d’Alcúdia heeft voor ieder wat wils.

6. Maak een uitstapje naar Jávea, een pittoreske badplaats aan de Costa Blanca

Playa de la Granadella in Jávea
Playa de la Granadella

Jávea, ook bekend als Xàbia, is een pittoreske badplaats aan de Costa Blanca, gelegen tussen Valencia en Alicante. Deze bestemming is geliefd om zijn constante mediterrane klimaat, waardoor het een ideale plek is voor overwinteraars en vakantiegangers. Jávea biedt een perfecte mix van strand en cultuur, verdeeld in drie delen: de oude binnenstad La Villa, de haven en het strandgebied. Daarbij herinnert het authentieke La Villa, met zijn middeleeuwse straatjes en gotische architectuur, aan de rijke geschiedenis van veroveringen en piraterij.

De haven, met zijn vissersboten en watersportmogelijkheden, voegt juist een maritieme charme aan de badplaats toe. Verder is het zandstrand Playa del Arenal ideaal voor gezinnen dankzij het ondiepe water en Playa de la Granadella perfect om te snorkelen en zwemmen in het heldere water. Met tal van uitkijkpunten, historische bezienswaardigheden en een levendige lokale markt, is Jávea een veelzijdige bestemming die het hele jaar door aantrekkelijk is.

7. Ga naar Torremolinos, een bruisende bestemming voor jong en oud

Torremolinos, Playa Bajondillo
Playa Bajondillo

Torremolinos, gelegen aan de Costa del Sol, is een van de populairste badplaatsen van Spanje. Deze levendige bestemming biedt een perfecte mix van moderne voorzieningen en traditionele charme. De stad staat bekend om zijn 7 kilometer lange zandstranden, zoals Playa Bajondillo en Playa Carihuela, waar je kunt genieten van zon, zee en diverse watersportactiviteiten. Het bruisende uitgaansleven met talloze bars, pubs en discotheken maakt Torremolinos ook geliefd onder jongeren.

Voor een rustiger sfeer kun je terecht in de oude visserswijk La Carihuela, waar smalle straatjes en visrestaurants de toon zetten. Bezienswaardigheden zoals het historische centrum met de Parroquia de San Miguel Arcángel en de Torre de Pimentel voegen een culturele dimensie toe aan je verblijf. Bovendien biedt het groene Parque La Bateria een oase van rust met wandelpaden, een vijver en een uitkijktoren. Torremolinos combineert een relaxte vakantiesfeer met volop mogelijkheden voor recreatie en cultuur, waardoor het een veelzijdige bestemming is voor jong en oud.

Ontdek de 10 mooiste Spaanse Costa’s

8. Ontdek kustplaats Puerto Rico op het Canarische eiland Gran Canaria

De 10 beste badplaatsen in Spanje
Playa de Puerto Rico

Puerto Rico op Gran Canaria, gelegen aan de zuidkust, staat bekend als de zonnigste plek van het eiland. Deze levendige badplaats heeft een ideaal klimaat voor vakantiegangers en beschikt over een scala aan faciliteiten zoals winkelcentra, bars, restaurants en diverse excursiemogelijkheden. Gebouwd in de jaren zeventig in een vallei, heeft Puerto Rico zich ontwikkeld tot een moderne toeristische bestemming met twee prachtige havens. Het strand, Playa de Puerto Rico, ligt tussen deze havens in en biedt een levendige sfeer met kleurrijke parasols en talloze watersportactiviteiten.

Daarnaast is het nabijgelegen Playa de los Amadores bereikbaar via een schilderachtige wandelpromenade. Dankzij de beschutte ligging tussen hoge kliffen en de golfbrekers, zijn de wateren bij dit strand kalm. Hierdoor is het de ideale locatie om te te snorkelen, zeilen of aan andere watersporten te doen. Puerto Rico is ook een uitstekende plek voor walvis- en dolfijnentochten, waarbij je maar liefst 29 verschillende soorten kunt spotten.

9. Verken Marbella, een chique badplaats met een prestigieuze jachthaven

Marbella, Spanje

Marbella is een chique badplaats in Andalusië met een ligging aan de Middellandse Zee en aan de voet van de wijk Sierra Blanca. Met een mediterraan klimaat en een gemiddelde temperatuur van 18,7°C is de stad het hele jaar door een populaire bestemming. Marbella biedt een mix van luxe en cultuur: van de prestigieuze jachthaven Puerto Banús tot het historische centrum met smalle straatjes, het Plaza de los Naranjos, en de Arabische muur. Bezoekers kunnen daarbij genieten van prachtige stranden, talrijke golfbanen, exclusieve winkelstraten, en een bruisend nachtleven. Marbella is zowel een toevluchtsoord voor de welgestelde toeristen als een plek vol historische en culturele bezienswaardigheden.

10. Verblijf in San Sebastián met het beroemde Playa de la Concha in Baskenland

De 10 beste badplaatsen in Spanje

San Sebastián, ook bekend als Donostia in het Baskisch, is een betoverende stad in de provincie Baskenland. Deze populaire badplaats in Spanje is beroemd om zijn prachtige halve maanvormige baai en uitgestrekte zandstranden, waaronder het beroemde Playa de la Concha. Het historische centrum, Parte Vieja, biedt een sfeervolle wirwar van smalle straatjes. Je vindt hier gezellige tapas- en pinchosbarretjes en indrukwekkende monumenten zoals de Basílica de Santa María del Coro en de Iglesia San Vicente.

San Sebastián wordt ook gezien als de gastronomische hoofdstad van Spanje, met de hoogste concentratie Michelin-sterrenrestaurants per vierkante meter. Dit maakt het een waar paradijs voor foodies. Verder kun je in de stad, omring door heuvels zoals Monte Igueldo en Monte Urgull, genieten van spectaculaire uitzichten en mooie wandelingen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn mooie stranden in Spanje?

Spanje heeft een aantal mooie stranden, zoals Playa de la Granadella in Jávea en Playa El Bollullo op Tenerife. Lees hier meer over de mooiste stranden in Spanje.

Wat zijn leuke bezienswaardigheden in de badplaats San Sebastián?

Leuke bezienswaardigheden in San Sebastián zijn onder andere de historische binnenstad Parte Vieja en de tuinen van Palacio Miramar. Lees hier meer over bezienswaardigheden in San Sebastián.

Ook interessant voor jou

Geschreven door Isa Bulthuis

Onze nieuwste artikelen

De 10 beste bezienswaardigheden in Salamanca

De 10 beste bezienswaardigheden in Salamanca

Salamanca staat bekend om haar rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden van deze Spaanse stad.