De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

Wat te doen in Cádiz?

Cádiz is een prachtige stad in Andalusië vol historische bezienswaardigheden, heerlijke stranden en een unieke ligging. Gelegen op een smalle landtong in het zuidwesten van Andalusië, biedt de stad in Spanje schitterende uitzichten op zee. Je kunt er heerlijk wandelen door het sfeervolle stadspark en lokale specialiteiten proeven op de Mercado Central. Cádiz heeft een rijke maritieme geschiedenis, waarvan de imposante stadsmuren en kustforten stille getuigen zijn. Daarnaast zijn er bijzondere overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals het Romeins theater dat pas in 1980 werd ontdekt. In dit artikel ontdek je 11 bijzondere bezienswaardigheden in Cádiz.

1. Bezoek de Kathedraal van Cádiz

De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

De kathedraal van Cádiz is een niet te missen bezienswaardigheid. Je ziet de gouden koepel al van verre glinsteren in de zon. Het kerkgebouw werd gebouwd over een periode van ruim honderd jaar, tussen 1722 en 1838, waardoor het een mix is van barokke, rococo en neoklassieke stijl. Het interieur heeft vooral veel barokke details en een groot altaarstuk gemaakt van marmer en verguld houtsnijwerk. In de crypte van de kathedraal bevinden zich de graven van verschillende bisschoppen en die van componist Manuel de Falla en schrijver José María Pemán. Met een entreekaartje kun je ook de toren van de kathedraal beklimmen, de Torre de Poniente, die een prachtig uitzicht biedt over de stad en de zee.

2. Bekijk Cádiz vanuit de Camera Obscura in de Torre Tavira

De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

Kenmerkend voor Cádiz zijn de vele torens bij de koopmanshuizen, die dienden om de aankomst van schepen in de gaten te houden. De Torre Tavira was de belangrijkste uitkijktoren, omdat deze met zijn 45 meter de hoogste was. Je kunt de barokke toren uit de 18e eeuw bezoeken en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Extra speciaal is de Camera Obscura: een donkere kamer waar een bijzonder scherp realtime beeld van de stad wordt geprojecteerd door middel van speciale lenzen op de toren. Een bezoek aan deze bijzondere bezienswaardigheid in Cádiz mag je zeker niet overslaan.

3. Ontspan op Plaza San Juan de Dios

Cádiz heeft veel gezellige pleinen, waarvan het Plaza San Juan de Dios er eentje is. Het plein is gelegen in het oude centrum en wordt gekenmerkt door palmbomen, statige gebouwen en een fontein die ’s avonds prachtig wordt verlicht. Het plein vormde vanwege de nabijheid van de haven een lange tijd het hart van de stad. Er werden veel exotische producten uit India verhandeld. Tegenwoordig wordt het groene Plaza de Mina beschouwd als het hart van Cádiz. Hier vind je ook het Cádiz Museum. Aan het Plaza San Juan de Dios grenzen het stadhuis en de kerk van Juan De Dios. Er zijn ook tal van cafés en restaurants en je kunt er ontspannen op één van de bankjes.

4. Cadiz Museum: 3 in één

Liefhebbers van geschiedenis en cultuur opgelet! Het belangrijkste museum van Cádiz is het Museo de Cádiz, gelegen aan het 19e-eeuwse Plaza de Mina. Het museum is gevestigd in een neoklassiek paleis en bestaat uit drie delen verdeeld over drie verdiepingen: het archeologisch museum, etnografisch museum en het Museu de Bellas Artes (museum van schone kunsten). Samen geven ze je een brede kijk op zowel de kunst als de geschiedenis van de regio.

Op de begane grond vind je archeologische vondsten uit de Fenicische en Romeinse periodes en op de eerste verdieping kan je werken van Spaanse schilders bewonderen, o.a. van Zurbarán en Murillo. In het etnografisch museum kan je populaire gebruiken van Cádiz ontdekken, zoals de beroemde poppen van Tia Norica. Het Museo de Cádiz is gratis te bezoeken voor inwoners van de EU.

5. Proef lokale producten op de Mercado Central

De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

De beste manier om lokale producten te ontdekken is door een bezoek aan de markt te brengen. In tegenstelling tot andere markten in Andalusië is de overdekte markt van Cádiz niet erg groot, maar zeker groot genoeg om wat verse lokale producten te proeven. Als je van vis- en vleeswaren houdt, dan ben je hier aan het juiste adres. De overdekte markt is gevestigd op een voormalig kloosterterrein en biedt ook groenten, fruit en tapas uit de regio.

De markt ligt aan het Plaza Libertad en je vindt er een gevarieerd aanbod aan standjes; van taarten en smoothies tot pizza’s en sushi. Om de hoek zit ook een churros zaak en natuurlijk kan je terecht bij één van de vele tapasbars.

De 10 beste bezienswaardigheden in Andalusië

6. Wandel naar Castillo de San Sebastián

Als rijke handelsstad werd Cádiz in het verleden regelmatig aangevallen. De twee forten, Castillo de San Sebastián en Castillo de Santa Catalina, dienden om de inwoners te beschermen. Tussen de kathedraal en het strand La Caleta vind je de weg naar Castillo de San Sebastian. Een kasteel dat zelf niet te bezoeken is, maar de ligging op een landtong en het pad over zee maken een wandeling naar het kasteel absoluut de moeite waard. Op de terugweg geniet je van een fantastisch uitzicht op Cádiz.

7. Bezoek Castillo de Santa Catalina

De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

Het andere fort, Castillo de Santa Catalina, is wel geopend voor bezoekers. Het werd gebouwd aan het eind van de 16e eeuw, in opdracht van koning Philip II, na een aanval van een Engelse en Nederlandse vloot, waarbij Cádiz volledig geplunderd en platgebrand werd. Het verdedigingswerk werk moest de stad beschermen tegen nieuwe potentiële aanvallen en met succes; tot vandaag is het fort goed in tact gebleven en kan je het gratis bezoeken. Er zijn wisselende kunst- en schilderijententoonstellingen en het fort wordt ook gebruikt voor uiteenlopende evenementen, workshops en concerten, maar een wandeling langs de vestingmuren en het uitzicht over de kust van Cádiz zijn de belangrijkste redenen voor een bezoek.

8. Ontdek het Romeinse Theater van Cádiz

Het Romeinse Theater in Cádiz werd in 1980 bij de brand van een oud pakhuis in de wijk El Pópulo stomtoevallig ontdekt. Het Romeinse theater dateert uit de 1e eeuw voor Christus en heeft een capaciteit van maar liefst 20.000 toeschouwers. Het bood toneel aan vele evenementen, zoals gladiatorengevechten en toneelstukken. Het is een van de grootste en oudste Romeinse theaters in Spanje. Een bezoek aan het theater geeft je een goed beeld van het leven in het oude ‘Gades’, de Romeinse naam voor Cádiz. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en je kunt zelfs een ondergrondse hal onder de tribunes inlopen. Een echte aanrader!

9. Betreed de Iglesia del Carmen

De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

De Iglesia del Carmen is een barokke kerk uit de 18e eeuw. Wanneer je de kerk passeert, zal deze direct je aandacht trekken. De kerk onderscheidt zich door zijn originele gevel met verticaal gestreept patroon en aan weerszijden twee rijkelijk versierde klokkentorens. Bekijk de kerk zeker ook van binnen om het indrukwekkende altaarstuk en diverse kunstwerken te bewonderen. De Iglesia del Carmen speelt een centrale rol in het religieuze leven van Cádiz, vooral tijdens de jaarlijkse Semana Santa (Heilige Week) processies, wanneer het beeld van de Virgen del Carmen door de straten wordt gedragen.

10. Wandel door het stadspark Parque Genovés

Het groene stadspark Parque Genovés biedt een welkome afwisseling op de drukke binnenstad van Cádiz. Het park is vernoemd naar de Valenciaanse landschapsarchitect Gerónimo Genovés i Puig, die het ontworpen heeft, en herbergt meer dan 100 verschillende plantensoorten. Het park staat vol palmbomen, tropische planten, aangelegde perken, watervallen en fonteinen. Eén van de bekendste is de fontein met een standbeeld van twee kinderen onder een paraplu. Er is ook een grote vijver met waterlelies, een kleine kunstmatige grot en een speelplaats voor de kleintjes. Het park is de ideale plek om te wandelen of te ontspannen op een bankje in de schaduw. Bovendien kun je er ook genieten van mooie uitzichten op zee.

11. Relaxen op de stranden van Cádiz

De 11 beste bezienswaardigheden in Cádiz

Voor een dagje strand in Cádiz heb je meerdere opties. Het Playa de la Caleta is het enige strand in het oude centrum, gelegen tussen de twee forten Castillo de San Sebastián en Castillo de Santa Catalina. Het is bekend vanwege de verschijning in de James Bond-film Die Another Day en om de talloze vissersbootjes die er liggen. Je kunt hier heerlijk relaxen en vis eten in één van de leuke visrestaurants in de oude visserswijk Barrio de la Viña. Bovendien kun je genieten van mooie uitzichten op zee en het Castillo de San Sebastian en Castillo de Santa Catalina.

Playa de la Victoria ligt bij het nieuwe gedeelte van de stad en wordt gezien als één van de mooiste stranden in de regio, met diverse chiringuitos (strandtenten) en restaurants aan de boulevard. Ook zit er een surfschool, waar je zowel privé- als groepslessen kunt volgen.

Ook interessant voor jou

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

De 10 beste bezienswaardigheden in Andalusië

De 10 beste bezienswaardigheden in Andalusië

Op vakantie naar Andalusië? Of je nu gaat voor een rondreis of stedentrip, we zetten de beste bezienswaardigheden voor je op een rij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *