De 10 beste bezienswaardigheden in Salamanca

De 10 beste bezienswaardigheden in Salamanca

Wat te doen in Salamanca?

Salamanca, gelegen in het hart van Spanje, is een stad die bekendstaat om haar rijke geschiedenis en schitterende architectuur. Van de iconische oude universiteit tot indrukwekkende kathedralen en het bruisende Plaza Mayor, deze stad biedt een overvloed aan culturele en historische bezienswaardigheden. Of je nu geïnteresseerd bent in middeleeuwse geschiedenis of simpelweg wilt genieten van de levendige sfeer, Salamanca heeft voor iedereen iets te bieden. In deze blog nemen we je mee langs 10 bijzondere bezienswaardigheden in deze betoverende stad, waar verleden en heden naadloos samenkomen.

1. Bezoek Convento de San Esteban, een Dominicaans klooster

Convento de San Esteban in Salamanca

Het Convento de San Esteban in Salamanca, een schitterend voorbeeld van Spaanse platereske architectuur, is een Dominicaans klooster dat zijn oorsprong vindt in de 16e eeuw. Gelegen aan de Plaza del Concilio de Trento, is het beroemd om zijn rijke geschiedenis en culturele betekenis. De indrukwekkende kerkgevel, ontworpen door Juan de Álava en later voltooid door Rodrigo Gil de Hontañón, toont het martelaarschap van Sint Stefanus. Deze gevel is meesterlijk gebeeldhouwd door Juan Antonio Ceroni. Binnen is het barokke altaarstuk van José Benito de Churriguera een hoogtepunt met weelderige versieringen en Salomonische zuilen.

Het klooster speelde een belangrijke rol tijdens de Contrareformatie en was een ontmoetingsplaats voor invloedrijke figuren zoals Christoffel Columbus, die hier steun zocht voor zijn expeditie naar de Nieuwe Wereld. De innovatief ontworpen Soto-trap, die alleen op de muren rust zonder externe steunen, getuigt van de vooruitstrevende architectuurtechnieken van die tijd. Convento de San Esteban biedt een fascinerende blik op de religieuze en culturele geschiedenis van Salamanca, en is een onmisbare bezienswaardigheid voor bezoekers van de stad.

2. Bewonder La Universidad de Salamanca, de oudste universiteit van Spanje

De Universiteit van Salamanca, opgericht in 1218 door koning Alfons IX van León, is de oudste universiteit van Spanje en de op een na oudste van Europa, na Bologna. Gelegen in de stad Salamanca, bekend om zijn prachtige architectuur en bruisende studentenleven, trekt de universiteit jaarlijks meer dan 30.000 studenten aan. In de 16e eeuw beleefde de universiteit een grote bloeiperiode dankzij de invloed van de School van Salamanca, een belangrijke filosofische stroming.

Tegenwoordig is de universiteit internationaal erkend en biedt ze een breed scala aan opleidingen, waaronder de wereldwijd bekende DELE-examens voor de Spaanse taal. De universiteit staat ook bekend om de legende van de kikker op de gevel van het hoofdgebouw; zo wordt voor studenten die deze vinden een voorspoedige studietijd voorspeld. De kikker is daarbij ook uitgegroeid tot stadssymbool, dat staat voor geluk en voorspoed.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Madrid

3. Wandel over de Romeinse brug Puente Romano de Salamanca

De Puente Romano, ook bekend als de Romeinse brug van Salamanca, is een iconisch bouwwerk dat de rivier de Tormes overspant en dateert uit de 1e eeuw na Christus. Oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van de Via de la Plata, een belangrijke Romeinse handelsroute tussen Mérida en Astorga, diende de brug eeuwenlang als de hoofdtoegang tot Salamanca. Van de 26 bogen zijn de eerste 15 nog origineel en van Romeinse makelij, terwijl de overige bogen later zijn herbouwd tijdens verschillende restauraties.

Naast de brug staat het beroemde stenen zwijn, een overblijfsel uit de pre-Romeinse Vettonse cultuur. De brug, die in 1931 werd uitgeroepen tot Historisch Artistiek Monument, speelt nog steeds een belangrijke rol in het culturele leven van Salamanca en biedt voetgangers een schitterend uitzicht op de stad en haar kathedralen. Met zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende architectuur is de Puente Romano een must-see voor iedereen die Salamanca bezoekt.

4. Bezichtig gotische muurschilderingen in de Oude Kathedraal van Salamanca

Oude kathedraal van Salamanca

De Oude Kathedraal van Salamanca, gewijd aan Santa María de la Sede, is een van de meest indrukwekkende romaanse bouwwerken van Spanje. Gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw, vertoont deze kathedraal een overgang van romaanse naar gotische architectuur. Het basiliekplan omvat drie beuken en een imposante transept met de kenmerkende Torre del Gallo, een koepel die beroemd is vanwege zijn unieke decoratie met schubben. Binnen herbergt de kathedraal het indrukwekkende altaarstuk van de gebroeders Delli, dat bestaat uit 53 panelen die belangrijke scènes uit de Bijbel verbeelden.

Ook is de kapel van San Martín, met zijn gotische muurschilderingen en grafmonumenten, een artistiek hoogtepunt. Verder hebben de kapellen en kloostergangen rondom de kathedraal een rijke geschiedenis en waren deze ooit de geboorteplaats van de Universiteit van Salamanca. Hoewel de bouw van de Nieuwe Kathedraal aanvankelijk het voortbestaan van de Oude Kathedraal bedreigde, werd deze uiteindelijk behouden als een belangrijk historisch en religieus monument.

5. Verken de Nieuwe Kathedraal van Salamanca, bekend om de klokkentoren

De nieuwe kathedraal van Salamanca

De Nieuwe Kathedraal van Salamanca, officieel gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria, is een van de twee kathedralen in de stad Salamanca. Het bouwwerk is een indrukwekkend voorbeeld van laatgotische architectuur met invloeden uit de platereske en barokke stijlen. De bouw van de kathedraal begon in 1513 en werd pas in 1733 voltooid. Gedurende deze periode werkten verschillende bekende architecten aan de kathedraal, waaronder Juan de Álava en de gebroeders Churriguera, die bijdroegen aan de rijke decoratie en architecturale grandeur van het gebouw. De kathedraal is beroemd om zijn enorme klokkentoren, die met zijn 92 meter een van de hoogste in Spanje is, en de prachtige koepel boven het transept.

Verder vind je in de kathedraal talrijke kunstwerken, waaronder het indrukwekkende koor met houtsnijwerk, glas-in-loodramen en schilderijen. Daarbij wordt de kerk omringd door maar liefst achttien kapellen. Ook herbergt de kathedraal een beroemd beeldhouwwerk van een astronaut, dat tijdens restauratiewerkzaamheden in 1992 werd toegevoegd. Dit werk is een moderne knipoog naar de eeuwenoude traditie om hedendaagse elementen op te nemen in restauraties van historische gebouwen.

6. Maak een uitstapje naar het kunstmuseum Museo Art Nouveau y Art Déco 

Museo Art Nouveau y Art Déco in Salamanca

Het Museo Art Nouveau y Art Déco in Salamanca, gevestigd in het prachtige modernistische Casa Lis uit 1905, biedt een uitgebreide en indrukwekkende collectie decoratieve kunstwerken uit de late 19e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het museum beschikt over 19 collecties met bijna 2.500 stukken, waaronder glaswerk, juwelen, meubels, bronzen beelden, en porseleinen poppen.

Een bijzonder hoogtepunt zijn de chryselephantine beeldjes, verfijnde sculpturen van metaal en ivoor, die een icoon van de Art Deco-periode vormen. Het museumgebouw zelf heeft prachtige glas-in-loodramen, ontworpen door Joaquin de Vargas y Aguirre. Naast de kunstcollecties kun je er genieten van een bezoek aan de museumwinkel, La Tienda de Lis, en het Café de Lis.

7. Ontdek Casa de las Conchas, versierd met meer dan 300 schelpen

Casa de las Conchas in Salamanca

Het Casa de las Conchas in Salamanca, ook wel bekend als het Huis van de Schelpen, is een indrukwekkend stadspaleis dat dateert uit de late 15e eeuw. Het werd gebouwd voor Don Rodrigo Maldonado de Talavera, een invloedrijk figuur en ridder van de Orde van Sint-Jacob, en is beroemd vanwege de meer dan 300 stenen schelpen die de gevel sieren. Deze schelpen worden vaak gezien als een symbool van liefde en een eerbetoon aan Talavera’s huwelijk met Juana de Pimentel, wier familiewapen eveneens schelpen bevatte.

Het paleis, dat gotische architectuur combineert met renaissance- en mudéjarelementen, heeft een prachtige binnenplaats met bogen en zuilen van carraramarmer. Vroeger heeft het gebouw dienstgedaan als universiteitsgevangenis en sinds 1993 herbergt het een openbare bibliotheek en tentoonstellingsruimte. Het Casa de las Conchas blijft een markant voorbeeld van burgerlijke gotische architectuur in Spanje en een populaire bezienswaardigheid in Salamanca.

Bekijk de 10 mooiste stranden van Spanje

8. Struin rond over Plaza Mayor, een gezellig plein met een imposant stadhuis

Plaza Mayor in Salamanca

De Plaza Mayor in Salamanca is een van de meest iconische en levendige pleinen van Spanje, bekend om zijn harmonieuze barokke architectuur en culturele betekenis. Het plein, gelegen in het hart van de stad, werd gebouwd tussen 1729 en 1755 onder leiding van de architecten Alberto en Manuel de Larra Churriguera. Het diende oorspronkelijk als locatie voor stierengevechten, een traditie die tot in de 19e eeuw voortduurde. Met zijn onregelmatige vierkante vorm, omlijnd door 88 bogen en versierd met medaillons van beroemde historische figuren zoals Cervantes en Sint-Theresa, biedt het een indrukwekkend schouwspel.

Het plein is ook het decor voor het imposante stadhuis, dat de noordkant domineert met zijn granieten bogen en versieringen. Tegenwoordig wordt de Plaza Mayor beschouwd als het sociale centrum van Salamanca, met vele restaurants, cafés en winkels rondom de omtrek. Het plein trekt zowel toeristen als locals aan die genieten van de levendige sfeer en de betoverende verlichting die Plaza Mayor nachts transformeert. In 1988 werd de het plein, samen met de oude stad Salamanca, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, wat het belang van dit architectonische juweel verder onderstreept.

9. Geniet van groen te midden van de stad bij Huerto de Calixto y Melibea

Huerto de Calixto y Melibea, tuin in Salamanca

De Huerto de Calixto y Melibea is een charmante tuin van 2.500 vierkante meter, gelegen in het historische centrum van Salamanca. Deze betoverende tuin ligt op de oude stadsmuur met uitzicht op de rivier de Tormes en biedt een rustige ontsnapping te midden van de stedelijke drukte. Het is vernoemd naar de geliefden Calixto en Melibea uit het iconische Spaanse literaire werk “La Celestina” van Fernando de Rojas, waardoor het een romantische en poëtische sfeer heeft. Bezoekers kunnen er genieten van een verscheidenheid aan bomen en planten, waaronder exotische soorten zoals de Phoenix canariensis en de Washingtonia filifera.

De tuin is een populaire ontmoetingsplek voor zowel studenten als toeristen, die worden aangetrokken door de serene schoonheid en de prachtige panoramische uitzichten over Salamanca. Met zijn romantische ambiance is de Huerto de Calixto y Melibea de ideale locatie voor een ontspannen wandeling of een romantische ontmoeting, omringd door de rijke geschiedenis en cultuur van deze magische stad.

10. Kijk je ogen uit in het prachtige Palacio de Monterrey

Palacio de Monterrey in Salamanca

Het Palacio de Monterrey in Salamanca is een van de beste voorbeelden van Spaanse renaissance-architectuur en een kenmerkend model van de platereske stijl. Dit paleis werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Don Alonso de Zúñiga y Acevedo Fonseca, de derde graaf van Monterrey, maar het oorspronkelijke ontwerp werd nooit volledig gerealiseerd vanwege financiële en familiale omstandigheden. Het paleis heeft invloed gehad op de architectuur van andere Spaanse gebouwen, zoals de Cavalerieacademie van Valladolid en het Archeologisch Museum van Sevilla, en heeft geleid tot de ontwikkeling van de neoplatereske stijl.

Het huidige gebouw bestaat voornamelijk uit de zuidelijke vleugel, met prachtig gedetailleerde torens en schoorstenen. Sinds mei 2018 is het paleis opengesteld voor toeristisch bezoek, waardoor bezoekers kunnen genieten van het rijke culturele erfgoed en het schitterende uitzicht over Salamanca vanaf de torentjes. Ook herbergt het paleis waardevolle kunstwerken, waaronder schilderijen van kunstenaars als José de Ribera en Alonso Sánchez Coell, en prachtige meubels.

Handig voor jouw reis naar Salamanca:

Veelgestelde vragen over Salamanca:

Waar ligt Salamanca?

Salamanca ligt in het westen van Spanje, in de regio Castilla y León. Je vindt de stad op ongeveer 200 kilometer ten westen van Madrid en dichtbij de grens met Portugal.

Wat is het klimaat in Salamanca?

Salamanca heeft een mediterraan continentaal klimaat met warme, droge zomers en koude winters. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot boven de 30°C, terwijl in de winter de temperatuur regelmatig onder het vriespunt kan dalen, vooral ’s nachts.

Ook interessant voor jou:

Geschreven door Isa Bulthuis

Onze nieuwste artikelen

De 10 beste bezienswaardigheden in Murcia

De 10 beste bezienswaardigheden in Murcia

Murcia is een verborgen parel in het zuidoosten van Spanje. Wij zetten 10 bezienswaardigheden in de stad op een rij die een bezoekjr waard zijn.