Ontdek de stad Leiden
Leiden is een schitterende stad in Zuid-Holland met een rijke historie. Het is een echte studentenstad en bruist van de terrasjes. Het knusse, oude centrum van Leiden heeft zijn charme goed weten te kunnen behouden. Je kunt in Leiden van alles bewonderen. Zo vind je in het centrum prachtige kerken, zoals de Pieterskerk en de Hartebrugkerk. Daarnaast kun je genieten van een schitterend uitzicht op de oudste burcht van Nederland, midden in het centrum van Leiden. De stad heeft verschillende musea die zeker een bezoekje waard zijn, zoals Naturalis Biodiversity Center, Corpus, het Rijksmuseum van Oudheden en het museum van Volkenkunde. Kortom, Leiden biedt diverse bezienswaardigheden voor jong en oud die je niet mag missen. Lees snel verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Leiden!
1. Koornbrug
De Koornbrug is een bekende brug in het centrum van Leiden en heeft zelfs een replica staan in Japan. Vroeger had deze brug de naam de St Cornelis Brugge. Toen werd besloten om op de brug koren te gaan verhandelen, werd de naam veranderd naar Koornbrug. De brug is helemaal verbouwd in 1642 zodat er koren op verhandeld kon worden. De logo’s op de brug verwijzen naar deze tijd. Om het koren droog te houden werd over de brug is 1825 een overkapping gebouwd. Deze overkapping is ontworpen door Salomon van der Paauw, de stadsarchitect van leiden. In de overkapping werd vroeger het koren opgeslagen. De gaten in het plafond die je nu nog steeds kan zien zitten, dienden als ventilatie. Het is een prachtige brug om een bezoekje te brengen. Vanaf de brug kijk je zo de gezellige grachten van Leiden in. Rondom de brug vind je ook verschillende leuke cafeetjes met terrassen op of aan het water waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.
LEES OOK: 10x een stedentrip in Nederland in de winter
2. Pieterskerk
De Pieterskerk in Leiden is de belangrijkste kerk van Leiden en heeft een laatgotische bouwstijl. De bouw van de kerk is begonnen rond 1390 en heeft zo’n 180 jaar geduurd. Voordat de Pieterskerk er was, hebben er op deze plek waarschijnlijk andere kapellen gestaan die eigendom waren van verschillende graven. Vandaag de dag wordt de kerk niet meer gebruikt om diensten in te houden, maar wordt het wel gebruikt voor evenementen. Ook kunnen toeristen de kerk van binnen bewonderen. Tijdens de beeldenstorm en de buskruitramp van 1807 zijn verschillende kerkschatten verdwenen. Gelukkig zijn er nog een aantal historische prachtstukken in tact gebleven die je kunt bezoeken. Het koorhek van de kerk komt uit 1450 en is daarmee het oudste koorhek van Nederland. Ook de twee orgels en de decoratieve pilaren zijn zeker de moeite waard om van wat dichterbij te bekijken. Het is een prachtige oude kerk met veel historie.
Leestip! Top 15: bezienswaardigheden van Zuid-Holland
Overnacht naast de Pieterskerk! Villa Rameau is een prachtige accommodatie in de oude kosterswoning en biedt uitzicht op de Pieterskerk
3. Corpus
Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud is Corpus. Het museum ligt iets buiten de stad, maar is zeker een aanrader om te bezoeken. Het museum is al goed van een afstand te zien. Het grote mensenlichaam is namelijk zo’n 35 meter hoog en steekt boven alle gebouwen uit. Tijdens een bezoek aan Corpus maak je een “reis door de mens”. Door verschillende interactieve kamers en gangen kom je van alles te weten over het menselijk lichaam. Zo leer je onder andere wat er gebeurt als je niest, hoe je tong werkt en maak je in het 5D harttheater een reis door je bloedvaten als rood bloedlichaampje. Dagelijks worden er verschillende “reizen door de mens” georganiseerd waar je aan mee kan doen. Het is een belevenis die je zeker niet wilt missen. Aan het einde van de “reis” is er een grote hal met interactieve elementen waar je van alles te weten kunt komen over je eigen lichaam. Wil je even uitrusten na al de inspanning? Bij Corpus vind je ook een restaurant waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.
Overnachtingstip! Verblijf in deze schitterende chalet aan de Kagerplassen vlakbij het centrum van Leiden
4. Rijksmuseum van Oudheden
Een interessant museum in het oude centrum van Leiden is het Rijksmuseum van Oudheden. Het museum zit in een oud, monumentaal pand aan de Rupenburg, een van de mooiste grachten van Leiden. In het museum van Volkenkunde kun je van alles leren over de oudheid en de archeologie. Je kunt er verschillende vondsten bewonderen van diverse beschavingen uit Egypte, de Klassieke wereld en het oude Oosten. Daarnaast herberg het Rijksmuseum ook een hele collectie aan Nederlandse vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het Rijksmuseum is onderverdeeld in vier verschillende tentoonstellingen. Daarnaast kun je er ook diverse tijdelijke tentoonstellingen bekijken. Het museum heeft een van de grootste en meest complete verzamelingen van de Oud-Egyptische kunst ter wereld. Je kunt er oude tempels bewonderen en verschillende mummy’s. Op de afdeling van het oude Oosten kun je vooral overblijfselen bekijken van verschillende volken. Op de afdeling Klassieke wereld vind je verschillende collecties uit het oude Griekenland en de Romeinse tijd. Ook de Nederlandse afdeling is zeker een bezoekje waard en heeft verschillende archeologische vondsten. Het rijksmuseum van Oudheden is een aanrader voor jong en oud!
Hoteltip! Hotel de Doelen is een schitterende accommodatie op loopafstand van het Rijksmuseum van Oudheden
5. De Burcht
Een must do tijdens een bezoekje aan Leiden is de burcht beklimmen. De burcht is het oudste nog bestaande burcht in Nederland. Het ligt op een strategische plek, namelijk op een kruising waar twee armen van de Rijn samenvloeien. De burcht ligt bovenop een motte, een kunstmatige heuvel, en torent boven alle huizen uit. De burcht kent een rijke historie. Rond de 9e eeuw is deze burcht tot stand gekomen. Het was een belangrijke plek waar de mensen en hun vee heen konden vluchten als er gevaar dreigde. De burcht heeft echter in de 14e eeuw al zijn militaire functie verloren. Door de jaren heen is de burcht veranderd en gerenoveerd en is ook de burchtgracht, die tot de 17e eeuw rond de burcht lag, gedempt. Het is een prachtige bezienswaardigheid die je vandaag de dag gratis kunt bezoeken. Via de voorpoort uit 1653 kun je de lange trap bereiken die je naar de top van de heuvel breng. Je kunt de muur van de burcht ook beklimmen. Vanaf de muur heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving.
6. Naturalis Biodiversity Center
Een unieke bezienswaardigheid die je niet wilt missen tijdens een bezoek aan Leiden is het Naturalis Biodiversity Center. Dit is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum en kent een rijke historie. In 1820 werd het Rijks Museum van Natuurlijk Historie opgericht. Later is dat museum samengevoegd met het Rijksmuseum van Geologie en mineralogie en kreeg het in 1998 de naam Naturalis. Het Naturalis Biodiversity Center heeft een unieke collectie aan dieren en andere natuurlijke objecten die door de geschiedenis heen bestaan hebben of nog steeds bestaan. De totale collectie van Naturalis behoort qua omvang tot de top vijf van de wereld. Een van de bekendste objecten in de collectie is een skelet van een Tyrannosaurus rex die het museum in 2016 heeft aangeschaft. Het museum is in 2019 gerestaureerd en heeft nu zeven verschillende museumzalen waar je verschillende natuurhistorische objecten kunt bewonderen. Laat je imponeren door de bijzondere dieren, planten en andere objecten die dit prachtige museum herbergt.
Overnachtingstip! Appartement Leiden City Center is een schitterende accommodatie naast station van Leiden
7. Sint Annahofje
Het centrum van Leiden zit vol met oude hofjes die je kunt bezoeken. Een prachtig hofje in het centrum van Leiden is het Sint Annahofje. Het hofje is vernoemd naar de heilige Anna en is gesticht in het jaar 1492. Het is een van de oudste hofjes in Leiden en ligt verborgen tussen de huizen. Je kunt het Sint-Annahofje bereiken via de toegangspoort aan de Middelstegracht. De poort is een eenvoudige deur met een brede bakstenen gevel. In het hofje ligt een prachtige tuin. Ook vind je er een laat-middeleeuwse kapel met glas-in-lood ramen en een bijzonder altaarstuk. Het altaarstuk bestaat uit een drieluik en is gemaakt door de Antwerpse schilder Pieter Coecke van Aelst in het jaar 1566. Ook kun je in het hofje een oude pomp bewonderen waar ook wapens in staan gegraveerd. Het hofje staat in de top 100 van de Rijksdienst voor monumentenzorg en wordt daarom goed onderhouden. Het hofje bestaat uit 13 huisjes ter nagedachtenis aan Jezus en zijn 12 discipelen. De huisjes worden nu ook nog bewoond. Het is een prachtig hofje om doorheen te struinen en om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.
8. Museum Volkenkunde
Naast de bovengenoemde musea is Museum Volkenkunde ook zeker een aanrader om te bezoeken. Het museum is opgericht in 1837 en is sinds 1937 gevestigd in het voormalige academische ziekenhuis in het centrum van Leiden. het museum heeft een grote collectie aan voorwerpen uit Afrika, Groenland, Oceanië, Japan, Korea en vele andere gebieden. Je kunt in het museum van alles leren over de verschillende culturen van de diverse landen. Zo herbergt het museum onder andere verschillende beelden van goden, zoals Buddha, Ganesha en Nkisi nkondi. Het musea heeft verschillende zalen waar je door interactieve elementen en prachtige collecties van alles kunt leren over de verschillende volken en stammen uit de geschiedenis en het heden. Laat je verwonderen door de diversiteit van de verschillende volken met hun eigen tradities en rituelen. Ook aan de kinderen is gedacht in het Museum van Volkenkunde. Er zijn verschillende routes in het museum uitgestippeld voor kinderen en er worden diverse workshops georganiseerd.
Hoteltip! Boutique Hotel d’Oude Morsch is een modern en knus ingericht hotel op slechts 200 meter van Museum Volkenkunde
9. Hortus Botanicus
Een unieke bezienswaardigheid die je niet kunt missen in Leiden is het Hortus Botanicus. Het is de oudste botanische tuin van Nederland en is opgericht in 1590. Na de oprichting werd de tuin als snel overgedragen aan de Universiteit van Leiden. De Hortus werkt vandaag de dag samen met verschillende partijen, zoals andere botanische tuinen, natuurhistorische musea en universiteiten en overheidsinstanties. De Hortus bezit prachtige flora en fauna. De tuin bestaat onder meer uit een Voortuin, een wintertuin een orajerie en een tropisch kassencomplex. In de tropische kassen vind je meer dan 4000 soorten orchideeën, een aantal palmvaren, een bijzondere planten uit zuidoost-Azië en de grootste waterlelie ter wereld, de Victoria amazonica. De Varentuin, achterin de Hortus Botanicus, bevat de grootste collectie aan varens in Europa. Je kunt deze prachtige tuin dagelijks bezoeken op eigen houtje of onder leiding van een gids.
Hoteltip! ExLibris Boutique hotel is een prachtig hotel in een middeleeuws pand midden in het centrum van Leiden en vlakbij de Hortus en de Sterrewacht.
10. De Sterrewacht van Leiden
Naast de Hortus Botanicus staat de Sterrewacht van Leiden. Deze sterrewacht is gesticht in 1633 en is hiermee het oudste nog bestaande universiteit observatorium ter wereld. In de eerste eeuwen van het bestaan van de sterrenwacht is de wacht vooral gebruik voor onderwijs. Vandaag de dag vind je de astronomie faculteit niet meer in de oude sterrewacht. Wel worden hier nog verschillende practicum lessen gehouden. Als toerist kun je de sterrenwacht zelf ook bezoeken. Alleen in het weekend is het bezoekerscentrum geopend. Bij de sterrewacht vind je een bezoekerscentrum waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van dit gebouw en de astronomie. In het bezoekerscentrum vind je verschillende tentoonstellingen. Je kunt het museum op eigen houtje bezoeken of rondgeleid worden door een gids. Wil je even ontspannen na een bezoek aan de sterrewacht? De sterrewacht bevindt zich aan de rand van het water van de Witte Singel. Hier kun je heerlijk zitten in het gras en genieten van de langsvarende bootjes.
11. Van der Werfpark
Vlak bij de Pieterskerk vind je het Van der Werfpark. Het park is in 1886 aangelegd en vernoemd naar Pieter Adriaansz van der Werf, de man die burgemeester was van Leiden tijdens het Beleg van Leiden. Het park is aangelegd op de grote ruïne die was ontstaan door de Leids Buskruitramp in 1807. De kale plek die de ontploffing van het buskruit achterliet werd zo genoemd. Midden in het park vind je het standbeeld van der Werff. In 1874 werd besloten om op de plek van de grote ruïne een standbeeld op te richten ter ere van de burgemeester. De vier bronzen reliëfs op de verschillende zijden van het voetstuk van het standbeeld beelden het Leids Ontzet uit. Boven de reliëfs hangen de verschillende wapens van de waterschappen waar de strijd om leiden is gevoerd. Het is een heerlijk park om doorheen te wandelen. In de zomer strijken hier tientallen studenten neer voor een picknick of een koffietje in het park. Je kunt er heerlijk genieten van de zon langs de waterkant. In het park vind je ook de Theeschenkerij. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje op het terras.
Hoteltip! Boutique Hotel Steenhof is een prachtige accommodatie tegenover het van der Werfpark
12. Hartebrugkerk
Een prachtig gebouw midden in het centrum van Leiden is de Hartebrugkerk. Het is een katholieke kerk en onderdeel van de parochie van de Heiligen Petrus en Paulus. De Hartebrugkerk was de eerste, nieuwe katholieke kerk die na de reformatie is gesticht in Leiden. Het gebouw is ontworpen door Theo Molkenboer en is gebouwd in 1836. De buitenkant van de kerk heeft vooral klassieke elementen, zoals de zuilen en de tympanon met het alziende oog. Binnen kun je ook een aantal mooie stukken bewonderen. Zo vind je hier veel beelden en verschillende reliëfs die de kruisiging van Jezus uitbeelden. Het is een prachtig gebouw wat zeker een bezoekje waard is.
Plan bezoek aan Leiden
De fijnste hotels in Leiden boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje in of rondom Leiden bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt van Leiden? Boek dan een vakantiepark bij Roompot of Landal.