Mooiste wandelroutes Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is niet voor niets een geliefd natuurgebied onder wandelaars. Het Nationaal Park midden in Nederland is het een na grootste bosgebied van ons land en heeft glooiende heuvels, prachtige heidevelden, open zandverstuivingen en verschillende plassen. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de verschillende natuurgebieden, waar je uren kunt wandelen. Wandel door het oude Amerongse bos of door het stille Leersumse Veld, dat rijk is aan flora en fauna. Tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug kun je genieten van natuur én cultuur. In het gebied vind je namelijk diverse historische bezienswaardigheden, zoals Kasteel Amerongen, Huis Doorn en de Pyramide van Austerlitz. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk hier 10 mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug en haal je wandelschoenen uit de kast!
Lees ook: Leuke activiteiten en bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug
1. Wandelroute Wandelen rondom Kasteel Amerongen – 11 km
Amerongen is een pittoresk dorpje op de Utrechtse Heuvelrug. De plek bestond al in de 12e eeuw en kent een rijke historie. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Amerongen is het Kasteel van Amerongen. Dit indrukwekkende kasteel mag je niet missen tijdens een bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug. Combineer een bezoek aan het kasteel en de kasteeltuinen met een wandeling in de omgeving. De wandelroute “Wandelen rondom Kasteel Amerongen” voert je door prachtige bossen rondom het kasteel, door het schilderachtige dorp en over de Amerongse berg. Het Amerongse bos is het oudste bos van de Heuvelrug met bomen van wel meer dan 100 jaar oud! De wandelroute is 11 kilometer lang en gaat voor 90 procent over onverharde wegen. Tijdens de wandeling kom je diverse horecagelegenheden tegen, waar je terechtkunt voor een gezellige lunch of een lekker bakje koffie. Je kunt voor €1,00 een wandelkaart van de route kopen in de kasteelwinkel van Kasteel Amerongen of je kunt de route gratis digitaal downloaden.
Vakantiepark tip! Landal Vakantiepark Amerongse Berg is een heerlijk vakantiepark met overdekt zwembad en vrijstaande woningen, geschikt voor 4 tot 12 personen, op de Utrechtse Heuvelrug.
2. Wandelroutes rond de Pyramide van Austerlitz – 5 km tot 20 km
Combineer natuur en cultuur tijdens een wandeling rondom de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug. De 36 meter hoge pyramide is een unieke bezienswaardigheid in Nederland. De Pyramide werd in 1804 gebouwd door de soldaten van Napeleon onder leiding van generaal Marmont. Hij was geïnspireerd geraakt door de pyramides van Egypte. De pyramide ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en bovenop de pyramide staat een obelisk. Vroeger was de obelisk van hout, maar dit brokkelde al snel af. Vandaag de dag vind je er een stenen obelisk. De Pyramide van Austerlitz is een rijksmonument dat zeker een bezoekje waard is tijdens een wandeling op de Heuvelrug. De pyramide is het startpunt van vijf gemarkeerde wandelroutes door de bossen die variëren qua lengte en duur. De kortste route duurt zo’n drie kwartier en tijdens de langste route ben je bijna vier uur onderweg. Je kunt de pyramide ook beklimmen. Vanaf de top van de pyramide heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Bekijk hier de kaart met wandelroutes bij de Pyramide van Austerlitz.
Vakantiehuis tip! Dit natuurhuisje in Leersum is een charmant vakantiehuis midden in de natuur op een klein park op de Utrechtse Heuvelrug. Het huisje is geschikt voor maximaal 3 personen en is modern ingericht.
3. Wandelroute van Veenendaal naar Elst – 18,6 km
Deze wandelroute van Veenendaal naar Elst voert je door het Amerongse bos en langs Plantage Willem III, één van de oude tabaksplantage op de warme zuidhelling van de Utrechtse Heuvelrug. De plantage komt uit 1853, een tijd waarin de tabaksteelt heel rendabel was. Vanaf 1900 werd dit minder, maar in het landschap vind je nog enkele schuren waarin tabaksbladeren gedroogd werden. Het Amerongse bos was vroeger het jachtdomein van de kasteelheren van het Kasteel Amerongen. Het bos is hooggelegen, want het ligt op de Amerongse berg. De ruim 18 kilometer lange route begint en eindigt aan de rand van Veenendaal, waarbij je naar Elst wandelt. Aan de rand van Elst vind je de zogenaamde molen ’t Wissel die hier in 1855 werd gebouwd om koren te malen. De molen is door de jaren heen diverse keren gerestaureerd, waarvan de laatste keer in 2009 was. De molen draait tot op heden nog regelmatig.
Natuurhuisje in Veenendaal! Maak kennis met de prachtige omgeving van Veenendaal en de Utrechtse Heuvelrug vanuit dit vakantiehuis in Veenendaal. De kamers van dit vakantiehuis voelen aan als van een hotel en er is een terras waar je ’s zomers lekker kunt zonnen.
4. Wandelroute Blauwe Kamer – 3 km
De wandelroute Blauwe Kamer op de Utrechtse Heuvelrug is een korte wandelroute die ideaal is voor vogelliefhebbers. De Blauwe Kamer is namelijk een natuurgebied dat een waar paradijs is voor vogelaars. In het rivieroeverreservaat laten zich regelmatig zilverreigers, lepelaars, aalscholvers en andere watervogels zien. Er is ook een vogelkijkhut, waar je het beste uitzicht hebt over het vogelrustgebied. Vergeet dus vooral niet je verrekijker mee te nemen. Met wat geluk krijg je misschien zelfs een visarend voor de lens! De wandelroute Blauwe Kremer is gemarkeerd met rode plaatjes en voert je over het terrein van een voormalig steenfabriek. In het gebied lopen galloways en koniks en kom je restanten van de oude bakovens tegen. Vanwege de loslopende dieren zijn honden niet toegestaan in het gebied. Het startpunt van de wandelroute is het infocentrum aan de Blauwe Kamer 14 in Wageningen. Hier kun je ook terecht voor een warm kopje koffie of thee.
Op zoek naar een groen gelegen vakantiehuisje op de Utrechtse Heuvelrug? Dit natuurhuisje in Doorn heeft zijn eigen tuin en wordt omgeven door rust en ruimte. Er is een houtkachel voor de winter en ’s zomers kun je lekker luieren in de hangmat of genieten van een wijntje op je privé terras.
5. Wandelroutes Kaapse Bossen – 1,8 km tot 9 km
De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is een gevarieerd bosgebied dat rijk is aan natuurschoon en cultuurhistorie. Het wandelbos is zo’n 425 hectare groot en er zijn vijf wandelroutes uitgezet. Het bos is het leefgebied van verschillende soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten. Je kunt er uren wandelen door brede beukenlanen, langs boswallen en over slingerende bospaadjes. Midden in het bos ligt het landhuis De Ruiterberg. De tuinen van deze buitenplaats zijn prachtig om te bezoeken. Een andere plek in het bos die je niet mag missen is de uitkijktoren de Kaap. Op deze uitkijktoren van maar liefst 25 meter hoog kun je genieten van een schitterend uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug en omgeving. Zo kun je de Utrechtse Domtoren en de kerktorens van Amersfoort spotten. In de Kaapse Bossen vind je ook een aantal horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Een leuk plekje om na te genieten van de wandeling is Theehuis Helenaheuvel, waar je kunt terecht kunt voor een lekker kopje koffie of een lunch.
Verblijven op een vakantiepark in Doorn? Vakantiepark Bonte Vlucht is een leuk familiepark met verwarmd zwembad, een tennisbaan en diverse glamping accommodaties in Doorn.
6. Wandelroutes Leersumse Veld – 3 km tot 10,5 km
Nog zo’n prachtig wandelgebied op de Utrechtse Heuvelrug is het Leersumse Veld. Dit gebied wordt ook wel gezien als het stilste plekje van Nederland. Het Leersumse veld is ontstaan door ontbossing en overbeweiding wat hier in de loop van de eeuwen heeft plaatsgevonden. Het gebied ging steeds meer bestaan uit stuifzand en heide. Rond de 18e eeuw werd er ook veel gegraven om brandstoffen te winnen uit de grond, waardoor er verschillende plassen zijn ontstaan. Het is een mooi stukje natuurschoon dat rijk is aan flora en fauna. Je kunt er heerlijk wandelen langs de plassen, door de uitgestrekte heidevelden en vogels spotten vanuit de vogelkijkhut. In het gebied vind je diverse gemarkeerde wandelroutes, waaronder de donkerblauwe route Natuur zonder drempels (3 km) en de bruine route Leersumse Veld (10,5 km). De donkerblauwe route is een route speciaal voor mensen die gebonden zijn aan wielen. Let wel: Het rolstoelpad is een natuurpad dat niet verhard is, waardoor het op sommige stukken wat hobbelig kan zijn.
Tip: Natuurhuisje tussen het Kaapse Bos en de Leersumse plassen! Dit natuurhuisje in Maasbergen ligt in een fraaie omgeving met geweldig uitzicht over het landschap en is licht en modern ingericht.
7. Wandelroute Munitiepark: Park Vliegbasis Soesterberg – 5 km
Een uniek wandelgebied op de Utrechtse Heuvelrug is Park Vliegbasis Soesterberg. Je kunt hier wandelen over de landingsbaan van een voormalige militaire vliegbasis, waar tot 2008 nog straaljagers landden. Tegenwoordig is het gebied rijk aan natuur en leven er vele soorten vogels, insecten en bijzondere planten. In het munitiepark liggen verscholen tussen de bomen oude munitiebunkers van gewapend beton. Hier lagen vroegen duizenden kilo’s munitie opgeslagen. In het gebied zijn nog niet-gesprongen explosieven aanwezig. Ga daarom niet van de wandelpaden af. De paden zijn gecontroleerd en veilig bevonden. Honden zijn in het gebied niet toegestaan. De wandelroute Munitiepark is rood gemarkeerd en start bij het Nationaal Militair Museum in Soest. Let op: In het broedseizoen (15 maart tot en met 15 augustus) is de landingsbaan niet toegankelijk.
Luxe vakantiehuis in Soest! Dit natuurhuisje in Soest ligt op een bungalowpark tegen de bosrand en de Soesterduinen. Het huis is sfeervol en modern ingericht en voor extra luxe kun je bij het huisje een sauna en jacuzzi huren.
8. Wandelroutes Zeisterbos – 6 km tot 12 km
Het Zeisterbos in de provincie Utrecht is een eeuwenoud bos waar je heerlijk kunt wandelen. Je vindt er bomen van wel meer dan 200 jaar oud. De oudste bomen, de grove dennen, staan er zelfs als sinds 1795. Als je weet dat de meeste bossen in Nederland hooguit zeventig jaar oud zijn, zul je wel begrijpen waarom het Zeisterbos zo’n bijzonder bos is. De bosbodem is rijk begroeid met planten zoals de blauwe bosbes, salomonszegel, kamperfoelie en de lijsterbes. Dit maakt het gebied aantrekkelijk voor allerlei vogelsoorten. Met een beetje geluk spot je een bosuil, goudhaantje of een glanskop. Daarnaast is het Zeisterbos ook het leefgebied van reeën. Al wandelend in dit gebied, voelt het een beetje alsof je in Zwitserland bent. Tijdens de wandeling ontdek je slingerende paadjes, passeer je een watervalletje en zelfs een Zwitser chalet. Dit deel van het Zeisterbos werd in de 19e eeuw al Klein Zwitserland genoemd. Door het oude bos lopen verschillende wandelroutes, zoals de lange wandelroute Kozakkenput (12 km) en de kortere wandelroute Zeisterbos (6 km). Een andere leuke wandelroute is de route Wandelen rondom Slot Zeist (12 km). Tijdens deze route wandel je door het Zeisterbos en passeer je indrukwekkende kastelen en landgoederen, waaronder Slot Zeist en Kasteel Kerckebosch.
Verblijven op een charmant vakantiepark op de Utrechtse Heuvelrug? Vakantiepark de Thijmse Berg is een rustig park met indoor speelparadijs en buitenzwembad. Verblijf in een luxe vakantievilla of romantische cottage!
9. NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug – 15 km
De NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug is al jaren één van de populairste NS-wandelingen. Niet gek, want je waant in prachtige natuur en komt langs de mooiste bezienswaardigheden. Zo voert de route je over statige beukenlanen en langs mooie landgoederen. Voorbeelden zijn landgoed Heidestein en landgoed Bornia, waar bos, heide en zandverstuivingen elkaar afwisselen. Ook kom je langs het bijzondere dorp Austerlitz, waar je zeker even de tijd moet nemen om de bekende Pyramide van Austerlitz te bezoeken. Je kunt in het dorpje ook heerlijk lunchen of een kopje koffie of thee drinken. Het startpunt van de NS-wandeling is station Driebergen-Zeist en je eindigt bij station Maarn. Download hier de routebeschrijving van de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug.
Tip: natuurhuisje op een voormalig landgoed! Dit natuurhuisje in Leersum ligt midden in de bossen van een natuurgebied en biedt prachtig uitzicht over een weiland met paarden. Het authentieke huisje heeft veel houten details en een heerlijk terras met parasol.
10. Wandelen met de hond op de Utrechtse Heuvelrug
Wil je samen met het hele gezin inclusief de hond wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Er zijn meer dan genoeg leuke routes! Op de Heuvelrug mag jouw trouwe viervoeter op veel plekken mee. Soms moet hij wel aangelijnd zijn, maar je vindt er ook veel losloopgebieden. Een paar plaatsen op de Heuvelrug waar honden niet zijn toegestaan zijn Plantage Willem III, de Blauwe Kamer en Vliegbasis Soesterberg. Gelukkig zijn er wel veel bossen waar je heerlijk kunt wandelen met de hond, waaronder het Zeisterbos, het Baarse bos en de Kaapse Bossen. In het Zeisterbos mogen honden op veel plekken loslopen en in de Kaapse Bossen dienen honden aangelijnd te zijn. Wij raden de wandelroute Zeisterbos (6 km) en de wandelroute Kozakkenput (12 km) aan. Ook in de Soesterduinen kun je heerlijk wandelen met de hond. Naast wandelen kun je hier vliegeren, voetballen en klimmen in gave klimbomen. Ideaal voor een dagje uit met het hele gezin!
Tip: Vakantiepark het Grote Bos! RCN het Grote Bos is een kindvriendelijk vakantiepark met buitenzwembad, bowlingbaan, brasserie, terras en vele andere faciliteiten op de Utrechtse Heuvelrug.
Meer over de Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht? Dit vind je vast ook leuk:
- De 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug
- De 12 mooiste campings in Utrecht
- De 6 mooiste tiny houses in Utrecht
- De 10 leukste vakantieparken op de Utrechtse Heuvelrug
- 15x Bijzonder overnachten in Utrecht (provincie + stad)
Veelgestelde vragen over wandelen op de Utrechtse Heuvelrug:
Op de Utrechtse Heuvelrug vind je tal van mooie wandelroutes. Wij raden bijvoorbeeld de wandelingen in de Kaapse Bossen en de wandelroutes rondom Kasteel Amerongen aan. Bekijk hier de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.
Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Paleis Soestdijk en Oudewater zijn enkele mooie bezienswaardigheden in Utrecht. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in de provincie Utrecht.
Enkele mooie en rustieke natuurhuisjes op de Utrechtse Heuvelrug zijn dit natuurhuisje in Leersum en dit vakantiehuis in Rhenen. Bekijk hier 10 rustieke natuurhuisjes op de Utrechtse Heuvelrug.
Spakenburg, Oudewater en Wijk bij Duurstede zijn een paar pittoreske dorpjes in de provincie Utrecht. Ontdek hier de 11 mooiste dorpjes van Utrecht.
Een tiny house is de ideale uitvalsbasis voor een wandelvakantie in Utrecht. Een paar mooie tiny houses vind je in Breukelen, Houten en Kamerik. Bekijk de 5 mooiste tiny houses in Utrecht.
Een camping op de heuvelrug is een goede uitvalsbasis voor mooie wandelingen door dit natuurgebied. Ontdek hier de 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug.
Zoek je een camping in de provincie Utrecht als uitvalsbasis om mooie wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug te maken? Bekijk hier de top 12 campings in Utrecht.